top of page

Ennen voi tehtiin kotona, Mutta mistä viilin siemen ?

Päivitetty: 25. helmik. 2023

Täällä pohjalaistalossa on ehditty asua jo monen sukupolven ajan. Tuvan nurkassa höyläpenkin ääressä valmistettiin kaikki tarvittavat käyttöesineet kuten puuämpärit, huonekalut ja työkalut. Talvi oli parasta aikaa valmistaa kaikki tarvittavat käyttöesineet, kevät meni peltotöissä, kesä heinätöissä, syksyllä aurattiin ja valmistauduttiin talveen.


Varaa ryhmälle tai tuu kesällä yksi.Höyläpenkki, työpöytä, ruuvipuristin, puuvasara, tonttu-ukko, kärrynpyörä
Talon vanhassa höyläpenkissä syntyivät kaikki käyttöesineet

Talvisaikaan naiset parsivat, ompelivat vaatteita ja pyörittivät arkielämää. Tuvan leivinuunissa valmistettiin kerralla useamman viikon leivät jotka kuivattiin leipäorsilla. Leivän päälle kirnuttiin voita, maidosta tehtiin myös viiliä ja jos viilin juuri sattui olemaan "huonoa" voitiin naapurilta kysyä uutta viilen tarvittavaa jo hapanta juurta tai kokeilun vuoksikin saattoihan naapurin viilenjuuri olla parempaa 😁


Maitohinkki, maitotonkka, maitosiivilä, janankoppi,
Lypsyn jälkeen maito siivilöitiin ja laitettiin kesäaikaan kylmään kaivoveteen tai kellariin

Separaattori oli yksi hyödyllinen työväline, sillä saatiin eroteltua maidosta kerma josta sitten kirnuttiin voita...maidosta jäi jäljelle separoinnin jälkeen "klanu" niinkuin vanhat ihmiset sitä kutsuivat, rasvaton maito...se ei kelvannut kaikille muuhun kuin annettavaksi vasikoille, toiset toki tekivät leipää ja pullaa siihen mutta sitä kyllä terästettiin voilla 😂


Separaattori, voikirnu, maidon käsittely, tee voita
Separaattori ja kirnu

Tuvan pöytää käytettiin leipomiseen, olihan se pitkä ja siihen mahtui paljon valmista leipää liinojen alle jäähtymään. Leivän juuritaikina tehtiin vedestä ja jauhoista. Taikinatiinuun jätettiin aina taikinaa johon sitten lisättiin vesi kun aloitettiin leipomaan eikä hiivaa tarvittu.

Vanha tupa, tuvanpöytä, vanhoja tuoleja, räsymatot, öljylamppu, kaappikello, tuvankello
Isontuvan 4m pöytä ja vanhoja tuoleja alkaen 1880-luvulta

JUURITAIKINA

Valmista juuritaikina esimerkiksi seuraavasti

  • 2 dl vettä (noin 30-asteista)

  • 1 dl ruisjauhoja

Ellei valmista lainaksi saatua taikinajuurta enää ole 😁


Sekoita vesi ja jauhot velliksi (saa olla löysää) Säilytä seosta keittiön lämmössä, välillä sekoittaen, kolme vuorokautta. Vellin pitäisi kuplia nyt.

Näin valmistettua taikinajuurta käytetään ruisleivän/sekaleivän valmistukseen. Ota/jätä valmiista ruisleipätaikinaa talteen seuraavaa leivontakertaan.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page