Pönttöuuni

Meillä täällä Tonttumuseolla on kaksi pönttöuunia tai pystykuoripiisejä, yksi pikkukammarissa ja toinen pikkutuvassa. Pikkutuvan pönttöuuni on hyvässä kunnossa mutta tämä joka on pikkukammarissa vaatisi uusia sisuskaluja, siis uudelleen muuraamista. No sehän ei sinäänsä ole ongelma mutta kun olen ajatellut pitäisköhän tuota uunia vähäsen lyhentää ? tästä voisi ihan hyvin ottaa yhden renkaan pois. Tämän huoneen kattokorkeutta on joskus -50 -60 luvulla laskettu ja senkin haluaisin palauttaa alkuperäiseen korkeuteen. Ainahan sitä yksi muutos johtaa toiseen muutokseen joten ei ihan mitä vaan kannata äkkispäiten ryhtyä tekemään :)

Vanha pönttöuuni

Tasan vuosi sitten vaihdoin isoontupaan toisen puuhellan kun ei enää löytynyt käyttökuntoisia varaosia Porin Konepajan puuhellalle. Vaihto osottautui tosi hyväksi, vaihdon yhteydessä sain poistettua kaakeloinnin hellan ympäriltä, nyt siinä on rapatut sivut.

Isontuvan puuhella

Hellan uuniin löytyi myös alkuperäinen aputaso joka laskeutuu alas kun luukun aukaisee. Hellan puhdistan yleensä öljyämällä pesun jälkeen, se voi pikkasen haista mutta jos tuuletusventtiilit ovat auki niin se ei juurikaan haittaa.

#pönttöuuni #pystykuoripiisi #puuhella #Högfors #tulisijankorjaaminen #maalaistalo #elämämaalla #mummonmökki #kädentaidot #remonttihommat #teeitse #vanhantalonkorjaaminen #vanhatalo

Tonttumuseo 2021