Österbottnisk bondgårdsmiljö med anor från 1700 talet.

Tomtemuseet, som finns i Pensala by i Nykarleby stad är en Österbottnisk bondgårds miljö med anor från 1700 talet. Tomtemuseet är ett unikt besöks område som har koncentrerat sig på gamla juldekorationer, tomtar, julbockar och påskdekorationer. För familjer, skolor och pensionärer i åldern 0- 100 är det ett lämpligt besöks objekt. På området finns 4 ursprungliga byggnader som renoverats under åren 2006-2016. Området har planerats och förverkligats av dockkonstnär Pirjo Nygård.  

Områdets museer är inredda med föremål som beskriver 1800-1900 talen, hur man inredde hemmen och vad barnen lekte med. Här kan du se och prova mormorsmors dockor, leksaker, möbler, byggnader, tomtar, jul och påsk dekorationer. Vi berättar om områdets skapande, med en arbets demonstration visar vi hur en docka eller tomte blir till och ni får se hur de mekaniska tomtarna och dockorna rör sig. Njut av säd bodens café och  se utställningen av  pappers och plastdockor. Museets butik är öppen för besökarna, där kan man köpa en docka, tomte eller nalle. 

Huvudbyggnadens dockmuseum är inredd med gamla möbler, antika och gamla dockor pryder möblemangen i alla rum. I områdets uthuslänga finns 7 inredda rum. Byk/mangelrum, säd bodens café/galleria, butik, dockkammaren med utställning av moderna dockor. Stallet är fylld med tomtar som både klättrar och snarkar och gamla påsk dekorationer. På stallvinden finns tomtarnas verkstad, där tjäras skidor och alla slag av reparationer utförs.

Stallet är fylld med tomtar som både klättrar och snarkar och gamla påsk dekorationer. I lidret finns verktyg och halvfärdiga arbeten som som snickaren och smeden Jakob Frilund i tiden använde när han var verksam byggnaderna. På området finns också en motor lada med tröskverk och olika tidsenliga dragare, genom ladan går en kullersten gata där en utställning av gamla kläder finns, ute på andra sidan finns gäst trädgården med lusthus. Nere på området finner vi grillsmedjan. 

><
1/6

Underhållschef

Skvallerspalt

Dela sidan

Osoitteemme

Aspnäsvägen 48

Uusikaarlepyy / Nykarleby Pensala FI-66840 Finland

Seuraa meitä:

  • Facebook Reflection

Tonttumuseo 2021